De ce tehnologia eSIM nu e mai populară. În România, doar Orange o are

de: Teodora Tudosie
07 10. 2019

Tehnologia eSIM este disponibilă de ceva vreme pe smartphone-uri, însă nu a devenit nici pe departe foarte populară, în ciuda utilității sale.

Numele vine de la embedded SIM, adică o cartelă integrată direct în componența telefonului. Astfel, utilizatorii nu mai au nevoie de o cartelă SIM propriu-zisă.  În schimb, numărul de telefon sau informații necesare autentificării și comunicării între rețeaua mobilă și eSIM vor fi stocate într-un profil unic. Acesta se instalează digital, prin scanarea unui cod de activare.

Nu toate telefoanele lansate suportă tehnologia și nici operatorii telecom nu se înghesuie neapărat s-o adopte. Mai ales în România, aceste cartele sunt destul de rar întâlnite. Asta și datorită faptului că doar un singur operator din țară oferă tehnologia eSIM. Este vorba de Orange.

De ce eSIM-urile n-au devenit încă populare

La prima vedere, o astfel de cartelă integrată direct în telefon pare a fi extrem de practică. În realitate, există și alte dimensiuni de luat în considerare. Tehnologia vine și cu anumite limite, iar sentimentul de îndoială al utilizatorilor este destul de valid.

Potrivit unui studiu Arm, doar 44% dintre respondenți consideră că un eSIM este la fel de sigur ca o cartelă tradițională.

Mulți dintre utilizatori sunt îngrijorați, de exemplu, de faptul că ar fi obligați să rămână clienții aceluiași operator. De asemenea, ridică și problema aspectului practic. În cazul în care unui utilizator i se strică telefonul, schimbarea cartelei ar fi mult mai complicată decât în cazul uneia tradiționale, pe care doar o transferi rapid dintr-un telefon în altul.

Totuși, cele mai puternice argumente sunt scepticismul față de noi tehnologii (69%) și complexitatea implementării (40%). Așa că, de ce să investești în tehnologii noi și scumpe precum eSIM când o cartelă tradițională funcționează bine, o înțelege toată lumea și este extrem de ieftin de implementat?

Același studiu Arm arată că 80% dintre reprezentanții industriei cred că această tehnologie o va depăși pe cea tradițională. Totuși, rămâne întrebarea: Când?